— Terms of Service —
PDPA Policy

PERSONAL DATA PROTECTION ACT 2010

Notice

The Personal Data Protection Act 2010 ("PDPA") which regulates the processing of personal data in

commercial transactions apply to Curlec Sdn Bhd ("Company", "our", "us" or "we") as a data user.

This written notice ("Notice") is issued to inform you of how we may use and process your personal

data. For the purposes of this written notice, the terms "personal data" and "processing" (including

other related terms) shall have the same meaning as prescribed in the PDPA.

By providing your personal data to us, using our services and/or products including any software

applications or demos made available by us or continuing access to our website at www.curlec.com

and/or any other website owned by us, you declare that you have read and understood this Notice

and agree to us processing your personal data in accordance with this Notice.

It is obligatory that you supply us with your personal data where relevant. If you fail to supply us

with such personal data, we may not be able to process and/or disclose your data for the purposes

as provided below.

1. Your personal data includes, where applicable:

a. Personal details (name, age, gender, identity card number or passport number, and

where applicable, corporate entity/organization registration number etc);

b. Contact details (home and office address, email address, telephone and handphone

number, facsimile number);

c. Social media details (Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, etc);

d. Other relevant information which we may require from you to consider your request

and/or participation in any of our products and/or services; and

e. Information from third parties and information in the public domain (government

departments or agencies, public registries, credit reporting agencies, websites,

publications, etc).

2. Your personal data may be used and processed for one or more of the following purposes:

a. To provide products and/or services to you, administer and give effect to your

commercial transactions with us, or perform any contract which you or your

principal may have entered with us, including preparing any documentation relevant

to the aforesaid transactions and contracts

b. To communicate with you

c. To identify your location

d. To enable us to customize our advertising

e. To market and promote products and/or services

f. To provide you with information about our products and/or services (including by

way of SMS, phone call, email, fax, mail, social media or any other reasonable

communication channels)

g. To send you electronic announcements, seasonal greetings, invitations and

newsletters

h. For our internal records;

i. To identify you (including publishing your name and photograph) when you

participate in any events/activities organized by us

j. For research, analysis and improvement, including conducting market research or

surveys, internal marketing analysis, customer profiling activities, analysis of customer patterns and choices, planning and statistical and trend analysis in relation

to our products and/or services

k. For internal investigations, audit or security purposes

l. For compliance with legal and regulatory obligations

m. To conduct credit reference checks and establish your credit worthiness where

necessary;

n. To perform our core operational services

o. To administer and respond to request, queries, complaints and legal issues

p. To facilitate your participation in and our administration of, any events, including

meetings, seminars, conferences, talks, road shows, contest, promotions or

campaigns

q. For any other purpose that is incidental or in furtherance to the above purposes

3. Your personal data is collected from various sources, including information from yourself,

third parties and the public domain. Your personal data may also be collected:

a. Through your usage of our services and/or its interactive tools and services;

b. From certain applications and software made available by us, whether in the form of

mobile application or otherwise, which you download and install, and which may

receive and collect information transmitted from your computing device for the

purpose of providing you with our products and/or services;

c. Through cookies on our website, website analytics services and other tracking

technology; and

d. Through meetings, events, seminars, conferences, talks, road shows, and customer

satisfaction surveys organised and/or sponsored by us.

4. Your personal data may be disclosed to the following parties who, where relevant:

a. Our group of companies (including holding company, subsidiaries, associated

companies, and related companies as defined in the Companies Act 2016)

b. Government agencies, local authorities, non-government agencies

c. Our professional advisors (including legal firms and auditors), vendors, suppliers,

agents, contractors, service providers (including data centres, storage facilities and

records management service providers), training providers, business partners,

insurance companies, banks and/or financial institutions, within or outside Malaysia

d. Your immediate family members and/or emergency contact person as may be

notified to us from time to time

e. The general public when you become a winner in a contest, participate in our

events, conferences, talks and seminars by publishing your name, photographs and

other personal data without compensation for advertising or publicity purposes

f. Any third party (and its adviser or representatives) in connection with any proposed

or actual reorganisation, merger, sale, consolidation, acquisition, joint venture,

assignment, transfer, funding exercise or asset sale relating to any portion of the

Company

g. Any person under a duty of confidentiality to which has undertaken to keep your

personal data confidential

h. Such parties as may be required by law, court, regulator or legal process to disclose

i. Such parties as may be permitted under the laws of Malaysia

j. Our successor in title

k. Any other person which we may deem necessary

 

5. While we endeavour to implement technical, physical, electronic and/or procedural security

measures to safeguard against the unauthorised or unlawful processing of, destruction or

accidental loss of, damage or alteration to, and unauthorised disclosure of your personal

data, and will make reasonable updates to our security measure from time to time, please

be aware that the internet is not always secure medium. Communications over the internet

such as emails are no secure unless encrypted. Your communications may be routed through

a number of countries before being delivered. We cannot and do not accept responsibility

for any unauthorised access or interception or loss of personal data that is beyond our

reasonable control.

6. As our information technology storage facilities and servers may be located outside Malaysia

(whether for disaster recovery or otherwise), your personal data may be transferred to

places outside Malaysia. In addition, your personal data may also be transferred out of

Malaysia in connection with any of the above purposes (if applicable). You understand and

allow the said transfer of data outside of Malaysia.

7. Unless informed otherwise by you, we assume that the information you provide us is

accurate, complete, up-to-date and not misleading, and that you have obtained the

necessary consent and authorization to disclose such information. To the extent that you

have provided (or will provide) personal data about your family member, spouse, other

dependents and/or other individuals, you confirm that you have explained (or will explain)

to them that their personal data will be provided to, and processed by, us and you represent

and warrant that you have obtained their consent to the processing (including disclosure

and transfer) of their personal data in accordance with this Notice. In respect of minors or

individuals not legally competent to give consent, you confirm that you are the parent or

guardian or person who has parental responsibility over them or the person appointed by

court to manage their affairs or that they have appointed you to act for them to consent on

their behalf to the processing (including disclosure and transfer) of their personal data in

accordance with this Notice.

8. You have the right to request access to and request correction of your personal data, subject

to payment of the fees prescribed in the First Schedule (Regulation 2) of Personal Data

Protection (Fees) Regulations 2013. In accordance with the PDPA, we reserve the right to

refuse to comply with your request for access or correction to your personal data for the

reasons permitted under the law, in which case we will inform you of our refusal and the

reason(s) thereto.

9. Subject to our right to rely on any statutory exemptions and/or exceptions to collect, use

and disclose your personal data, you may contact us with any inquiries or complaints in

respect of your personal data (including any request to limit the processing and use of your

personal data, for example, to stop receiving marketing and promotional materials or be

contacted for marketing purposes), through the following contact details:

Address:

Privacy Policy, Technical Support Department

Curlec Sdn Bhd

Unit 5-01, Level 5, Tower A

The Vertical Business Suite

Bangsar South

No. 8 Jalan Kerinchi

59200 Kuala Lumpur

Malaysia

Email: privacypolicy@curlec.com (copy to info@curlec.com)

10. We reserve the right to update and amend this Notice from time to time. We will notify you

of any amendments via announcements on our website or other means as we may

determine.

11. Pursuant to the PDPA, we provide this Notice in both English and Bahasa Malaysia. In case of

any inconsistencies between these two, the English version shall prevail.

 

AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI 2010

Notis

Curlec Sdn Bhd (“Syarikat” dan “kami”) adalah tertakluk kepada prinsip perlindungan data peribadi

di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (selepas ini dirujuk sebagai “PDPA”), untuk

mengawal selia pemprosesan data peribadi dalam transaksi komersial. Terma-terma "data peribadi",

"pemprosesan" dan "transaksi komersial" mempunyai maksud sepertimana yang ditakrifkan dalam

PDPA.

Melalui pengemukaan data peribadi anda kepada kami, pengunaan perkhidmatan dan/atau produk

kami termasuklah apa-apa aplikasi perisian atau demo yang disediakan oleh kami atau pengaksesan

laman web kami di www.curlec.com dan/atau mana-mana laman web lain yang dimiliki oleh kami,

kami mengisytiharkan bahawa anda telah membawa dan memahami Notis ini dan bersetuju kepada

pemprosesan data peribadi anda oleh kami menurut Notis ini.

Anda diwajibkan untuk memberikan kepada kami data peribadi anda. Sekiranya anda gagal untuk

memberikan data peribadi anda, kami mungkin tidak dapat memproses dan/atau menzahirkan data

peribadi anda bagi tujuan-tujuan yang dinyatakan di bawah.

1. Data peribadi anda termasuk:

a. Butir-butir peribadi (seperti nama, umur, jantina, nombor kad pengenalan atau

paspot, dan di mana berkaitan, nombor pendaftaran syarikat atau organisasi);

b. Butir-butir perhubungan (seperti alamat rumah dan pejabat, emel, nombor telefon

dan telefon bimbit, nombor faks)

c. Butir-butir media social (seperti Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn)

d. Maklumat lain yang kami mungkin perlu daripada anda untuk mempertimbangkan

permintaan anda dan/atau penyertaan anda dalam mana-mana produk dan/atau

perkhidmatan kami; dan

e. Maklumat daripada pihak ketiga dan maklumat dalam domain awam (jabatanjabatan

atau agensi-agensi kerajaan, pejabat pendaftaran awam, agensi laporan

kredit, laman web, penerbitan)

2. Data peribadi anda mungkin diguna dan diproses bagi satu atau lebih daripada satu tujuantujuan

yang berikut:

a. Untuk menyediakan produk dan/atau perkhidmatan kepada anda, mentadbir dan

memberi kesan kepada transaksi-transaksi komersial dengan kami, melaksanakan

apa-apa kontrak yang dimasuki oleh anda atau prinsipal anda dengan kami,

termasuklah penyediaan apa-apa dokumentasi yang berkenaan kepada transaksi

atau kontrak tersebut

b. Untuk menghubungi anda

c. Untuk mengenalpasti lokasi anda

d. Untuk membolehkan kami untuk menyesuaikan pengiklanan kami

e. Untuk memasarkan dan mempromosikan produk dan/atau perkhidmatan

f. Untuk memberikan anda maklumat tentang produk dan/atau perkhidmatan kami

(termasuklah melalui SMS, telefon, emel, faks, mel, media social atau saluran

komukasi lain yang munasabah)

g. Untuk menghantar pengumuman elektronik, ucapan bermusim, pelawaan dan surat

berita

h. Untuk rekod dalaman kami;

i. Untuk mengenalpasti anda (termasuklah memaparkan nama dan foto anda) apabila

kami memasuki apa-apa acara / activiti yang dianjurkan oleh kami

j. Untuk penyelidikan, analisa dan penambahbaikan, termasuklah menjalankan

penyelidikan pasaran atau kaji selidik, analisis pasaran dalaman, activiti pemprofilan

pelanggan, analisis atas corak dan pilihan pelanggan, perancangan dan analisis

statistic dan trend tentang produk dan/atau perkhidmatan kami

k. Untuk penyiasatan dalaman, audit atau tujuan sekuriti

l. Untuk mematuhi apa-apa kehendak undang-undang atau kawal setia

m. Untuk membuat semakan rujukan kredit dan mengenalpasti kelayakan kredit anda

n. Untuk melakukan perkhidmatas teras operasi

o. Untuk mengendali dan membalas kepada permintaan, aduan dan isu undangundang

p. Untuk mengendali penyertaan anda dalam dan pentadbiran kami atas apa-apa

acara, termasuklah mesyuarat, seminar, persidangan, ceramah, road show,

pertandingan, promosi dan kempen

q. Untuk apa-apa tujuan lain yang bersampingan dengan atau berlanjutan daripada

tujuan yang dinyatakan di atas

3. Data peribadi anda dikumpulkan daripada pelbagai sumber, termasuk maklumat daripada

diri anda, pihak-pihak ketiga dan domain awam. Data peribadi anda juga mungkin dikumpul:

a. Melalui pengunaan perkhidmatan kami dan/atau peralatan dan perkhidmatan

interaktifnya;

b. Daripada aplikasi dan perisian tertentu yang disediakan oleh kami, dimuat turun dan

dipasang oleh anda, dan yang mungkin menerima dan mengumpul maklumat yang

dihantar daripada peranti anda bagi tujuan memberi produk dan/atau perkhidmatan

kami kepada anda;

c. Melalui cookies di dalam laman web dan perkhidmatan analisa laman web dan

teknologi pengesanan lain; dan

d. Melalui mesyuarat, acara-acara, seminar, ceramah, persidangan, road show dan kaji

selidik kepuasan pelanggan yang dianjurkan atau ditajakan oleh kami.

4. Data peribadi anda mungkin dizahirkan kepada pihak-pihak berikut, mana-mana yang

berkenaan:-

a. Kumpulan syarikat-syarikat kami (termasuklah syarikat induk, syarikat, anak syarikat,

syarikat-syarikat bersekutu, dan syarikat-syarikatberkaitan sebagaimana yang

ditakrifkan di dalam Akta Syarikat 2016)

b. Agensi-agensi kerajaan, pihak berkuasa tempatan, dan agensi-agensi bukan kerajaan

c. Penasihat profesional kami (termasuklah firma guaman dan juruaudit), pembekalpembekal

perkhidmatan (termasuklah pusat data, kemudahan penyimpanan dan

pembekal perkhidmatan pengurusan rekod), penyedia latihan, rakan-rakan

perniagaan, vendor dan kontraktor kami, syarikat insurans, bank dan/atau institusi

kewangan, dalam atau luar Malaysia

d. Keluarga terdekat anda dan/atau orang hubungan kecemasan, yang dimaklumkan

oleh kamu dari semasa ke semasa

e. Orang awam sekiranya anda menang sesuatu pertandingan, memasuki acara-acara,

persidangan, ceramah dan seminar kami, dengan memaparkan nama, foto dan data

peribadi anda yang lain tanpa memberi apa-apa pampasan bagi tujuan pengiklanan

atau publisiti

f. Pihak-pihak ketiga (dan penasihat atau wakilnya) berkenaan dengan sebarang

penyusunan semula, penggabungan, jualan, penyatuan, pemerolehan, usaha sama,

penugasan, pemindahan, latihan pembiayaan atau jualan asset berkenaan dengan

apa-apa bahagian Syarikat.

g. Sesiapa yang di bawah kewajipan kerahsiaan yang telah mengakujanji supaya

merahsiakan data peribadi anda

h. Pihak-pihak lain sepertimana yang dikehendaki oleh undang-undang, mahkamah,

pengawal selia atau proses undang-undang yang memerlukan penzahiran

i. Pihak-pihak lain yang dibenarkan di bawah undang-undang Malaysia

j. Mana-mana pihak yang mana kami fikirkan perlu

5. Walaupun kami berusaha melaksanakan langkah-langkah keselamatan secara teknikal,

fizikal, elektronik dan/atau prosedur untuk mengelakkan pemprosesan, pemusnahan,

penghilangan, kerosakan, pemindaan dan pendedahan data peribadi anda tanpa kebenaran,

dan akan mengambil langkah-langkah munasabah supaya mengemaskinikan langkahlangkah

keselamatan kami dari semasa ke semasa, sila faham bahawa internet bukan selalu

suatu medium yang selamat. Komunikasi melalui internet sepert emel adalah tidak selamat

melainkan ianya disulitkan melalui ‘encryption’. Komunikasi anda mungkin dihalakan melalui

beberapa negara sebelum disampaikan. Kami tidak boleh dan tidak menerima apa-apa

tanggungjawab atas apa-apa akses tanpa kebenaran atau pemintasan atau kehilangan data

peribadi yang berada di luar kawalan kami.

6. Sedangkan perkhidmatan penyimpanan informasi teknologi dan server kami mungkin

terletak di luar Malaysia, data peribadi anda mungkin dihantar ke lokasi-lokasi di luar

Malaysia. Selain daripada itu, data peribadi anda mungkin juga akan dipindahkan keluar dari

Malaysia berhubung dengan mana-mana Tujuan-Tujuan (jika terpakai). Anda faham dan

memberi kebenaran untuk pemindahan tersebut.

7. Melainkan jika anda memaklumkan kami yang sebaliknya, kami akan menganggap bahawa

maklumat-maklumat yang telah anda berikan kepada kami adalah tepat, lengkap, terkini dan

tidak mengelirukan, dan bahawa anda telah memperolehi persetujuan dan kebenaran yang

seperlunya untuk menzahirkan maklumat-maklumat tersebut. Setakat mana anda telah

mengemukakan (atau akan mengemukakan) data peribadi mengenai ahli keluarga, suami

isteri, tanggungan anda dan/atau individu-individu lain, anda mengesahkan bahawa anda

telah menjelaskan (atau akan menjelaskan) kepada mereka data-data peribadi yang akan

dikemukakan kepada dan diproseskan oleh kami, dan anda membuat waran dan

representasi bahawa anda telah mendapatkan kebenaran mereka untuk pemprosesan

(termasuklah pendedahan dan pemindahan) data peribadi mereka menurut Notis ini.

Berkenaan dengan individu belum dewasa, anda mengeasahkan bahawa anda adalah ibu

bapa atau penjaga atau orang yang mempunyai tanggungjawab ibu bapa atas mereka atau

orang yang telah dilantikkan oleh mahkamah untuk menguruskan urusan mereka atau telah

dilantik pleh mereka untuk bertindak atas pihak mereka untuk memberi kebenaran atas

pihak mereka kepada pemprosesan (termasuklah pendedahan dan pemindahan) data

peribadi mereka menurut Notis ini.

8. Anda mempunyai hak untuk mengakses kepada dan meminta pembetulan terhadap data

peribadi anda, tertaluk kepada bayaran fi menurut Jadual Pertama (Peraturan 2) Peraturanperaturan

Perlindungan Data Peribadi (Fi) 2013. Selaras dengan PDPA, kami berhak untuk

tidak mematuhi permintaan anda untuk mengakses atau untuk membuat pembetulan ke

atas data peribadi anda atas sebab-sebab yang dibenarkan di bawah undang-undang, di 

mana kami akan memaklumkan kepada anda tentang keengganan kami berserta alasanalasannya.

9. Tertakluk kepada hak-hak kami untuk bergantung kepada apa-apa pengecualian statutori

untuk mengumpul, mengguna dan mendedahkan data peribadi anda, anda boleh hubungi

kami melalui butir-butir penghubungan di bawah jika anda ingin membuat pertanyaan atau

aduan berkenaan dengan data peribadi anda (termasuklah apa-apa permintaan untuk

mengehadkan pemprosesan atau pengunaan data peribadi anda, misalnya untuk

menghentikan penerimaan bahan-bahan promosi atau dihubungi bagi tujuan pemasaran):-

Alamat:

Privacy Policy, Technical Support Department

Curlec Sdn Bhd

Unit 5-01, Level 5, Tower A

The Vertical Business Suite

Bangsar South

No. 8 Jalan Kerinchi

59200 Kuala Lumpur

Malaysia

Emel: privacypolicy@curlec.com (salinan kedua kepada info@curlec.com)

10. Kami merizabkan hak untuk mengemaskini dan memindah Notis ini dari semasa ke semasa.

Kami akan memaklumkan anda sekiranya terdapat apa-apa pemindahan, sama ada melalui

pengumuman di laman web kami, atau melalui cara-cara lain yang akan ditentukan oleh

kami.

11. Kami menyediakan Notis ini di dalam versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Jika

terdapat sebarang ketidakselarasan di antara dua versi ini, versi Bahasa Inggeris akan diguna

pakai.

Find out if Direct Debit works for you!

Schedule a Free Demo now by entering your contact details below. 

 Email: hello@curlec.com   |   Tel: +603 7629 5701   |   Unit 05-01, Tower A, Vertical Business Suite Avenue 3, Bangsar South 59200, KL.

© 2019 by Curlec Sdn. Bhd